Home » Rosse buurt “De Wallen”
Red Light District De Wallen Amsterdam
Areas and districts

Rosse buurt “De Wallen”

De Amsterdamse rosse buurt, bekend als “De Wallen“, is een van de bekendste en meest controversiële gebieden van de stad. Gelegen in het hart van het oude Amsterdam, is het zowel een bruisende toeristische trekpleister als een zakencentrum voor mensen die betrokken zijn bij de sekshandel. Om deze wijk echt te begrijpen, is het essentieel om in de geschiedenis te duiken en de huidige functie ervan in de context van hedendaags Amsterdam te begrijpen.

Geschiedenis van de Wallen

De geschiedenis van de Wallen gaat terug tot de Middeleeuwen. Amsterdam, met zijn strategische ligging als havenstad, groeide snel in belang in de 13e en 14e eeuw. Zeelieden die aanmeerden in de haven zochten vertier na lange reizen, wat leidde tot het ontstaan van het gebied als centrum voor entertainment voor volwassenen. Na verloop van tijd werd de wijk geïnstitutionaliseerd, met bordelen en andere etablissementen die zich vestigden in de wirwar van smalle straatjes en grachten.

De naam “de roze buurt” wordt toegeschreven aan de rode lichten die traditioneel gebruikt werden om bordelen aan te duiden. Deze lichten waren een discreet signaal voor potentiële klanten en zorgden ervoor dat de aard van het bedrijf duidelijk was.

Van tolerantie naar regulering

Amsterdam heeft altijd bekend gestaan om haar liberale en tolerante houding en dit gold ook voor haar visie op prostitutie. Hoewel het verkopen van seks niet altijd legaal was, werd het vaak getolereerd door de autoriteiten zolang het discreet gebeurde.

Tegen het einde van de 20e eeuw was de Wallen echter een twistpunt geworden. Zorgen over mensenhandel, drugsmisbruik en het welzijn van de sekswerkers leidden tot de roep om meer regulering. In 2000 legaliseerde de Nederlandse regering bordelen en voerde regelgeving in om de industrie veiliger te maken voor alle betrokkenen. Verplichte regelmatige gezondheidscontroles voor werkneemsters, vergunningsvereisten voor bordeelhouders en strenge regels om mensenhandel tegen te gaan behoorden tot de vele initiatieven die werden ingevoerd.

De rosse buurt vandaag

Vandaag de dag blijft de Wallen een belangrijk onderdeel van de identiteit van Amsterdam. Het is een mix van commercie, cultuur en controverse. Overdag is het een gebied met historische gebouwen, grachten en zelfs kerken. s Nachts gloeien de rode lichtjes en trekken bezoekers van over de hele wereld.

Haar huidige rol kan als volgt worden gecategoriseerd:

  • Toeristische attractie: Veel bezoekers komen uit pure nieuwsgierigheid. Rondleidingen bieden inzicht in de geschiedenis en de werking van het district. Er is echter bezorgdheid over “toeristisering”, waarbij het grote aantal bezoekers de normale activiteiten in het gebied zou kunnen verstoren.
  • Sekswerkers: Naast de raambordelen zijn er in dit gebied veel seksshops, theaters en peepshows. De werknemers hier hebben het wettelijke recht om hun vak uit te oefenen en worden beschermd door voorschriften.
  • Culturele betekenis: De Wallen draait niet alleen om de sekshandel. Het is een historisch gebied met zijn eigen unieke culturele betekenis. De Oude Kerk, het oudste gebouw van Amsterdam, getuigt van de rijke geschiedenis van het gebied.
  • Hervormingen en veranderingen: Door bezorgdheid over criminaliteit, mensenhandel en het algemene imago van de stad, zijn er discussies geweest over het verminderen van het aantal raambordelen of zelfs het verplaatsen van de buurt naar elders. Sommige initiatieven zijn er ook op gericht om het soort bedrijven in het gebied te diversifiëren door kunstgaleries, boetiekjes en andere etablissementen te promoten.

Concluderend kan gesteld worden dat de Amsterdamse Wallen, met hun rijke geschiedenis en complexe dynamiek, dienen als een testament voor de steeds veranderende balans van de stad tussen liberale waarden en de uitdagingen van het moderne stadsleven. Hoewel de toekomst van De Wallen in zijn huidige vorm onzeker blijft, kan het culturele en historische belang ervan niet worden ontkend.

Openingstijden van de Wallen

De Wallen, ook wel bekend als De rosse buurt, heeft geen specifieke “openingstijden” zoals een winkel of museum dat heeft. De activiteiten en bedrijven op de Wallen hebben echter wel algemene openingstijden.

  • Raambordelen: Sekswerkers beginnen meestal vroeg in de middag, rond 14.00 of 15.00 uur, in de ramen te verschijnen en kunnen blijven tot in de vroege uurtjes van de ochtend. De piekuren zijn meestal laat in de avond, na 23.00 uur.
  • Bars en pubs: Deze gaan laat in de ochtend of vroeg in de middag open en sluiten ergens tussen middernacht en 3 uur ‘s nachts, afhankelijk van het specifieke etablissement en de dag van de week.
  • Seksshops en theaters: Deze gaan over het algemeen laat in de ochtend of vroeg in de middag open en kunnen tot middernacht of later openblijven.
  • Coffeeshops: Amsterdams beroemde “coffeeshops” (waar cannabis wordt verkocht) gaan meestal ‘s ochtends open, rond 10 of 11 uur, en sluiten rond middernacht, hoewel dit kan variëren.
  • Rondleidingen: Rondleidingen op de Wallen vinden meestal laat in de middag of vroeg in de avond plaats om tegemoet te komen aan toeristen. Sommige bieden ook nachtrondleidingen aan.
  • Restaurants: Veel restaurants in de buurt zijn open voor lunch en diner, en sommige blijven tot laat in de avond open.

Het is belangrijk om te weten dat de specifieke uren kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf, de dag van de week en het seizoen. Bovendien veranderen de sfeer en het soort activiteit van dag naar nacht, zoals in elke stadswijk.

FAQ’s over de Wallen in Amsterdam

Wat zijn de Wallen?

Het is een deel van het centrum van Amsterdam dat vooral bekend staat om de raambordelen waar sekswerkers hun diensten aanbieden. Daarnaast heeft de wijk ook seksshops, peepshows, bars en coffeeshops.

Is prostitutie legaal op de Wallen?

Ja, prostitutie is legaal in Nederland. Het is echter wel gereguleerd en sekswerkers moeten zich aan specifieke regels houden en regelmatig gezondheidscontroles ondergaan.

Waarom zijn er rode lichten in de ramen?

De rode lichten worden traditioneel gebruikt om kamers aan te duiden waar seksuele diensten worden aangeboden. Het is een discrete manier om de aard van het bedrijf binnen te communiceren.

Hoe oud moet je zijn om de Wallen op te mogen?

Hoewel er geen leeftijdsbeperking is om door de wijk te lopen, hebben veel etablissementen (zoals seksshops of shows) een leeftijdsgrens, vaak 18 jaar of ouder.

Is het veilig om de Wallen te bezoeken?

Over het algemeen is de wijk veilig, vooral overdag. Maar net als in elk ander druk toeristisch gebied is het belangrijk om op te passen voor zakkenrollers en je niet in te laten met illegale activiteiten.

Mag ik foto’s maken op de Wallen?

Foto’s maken van sekswerkers is ten strengste verboden en wordt als respectloos beschouwd. Hoewel je wel foto’s kunt maken van andere delen van de wijk, moet je altijd rekening houden met de privacy van mensen.

Zijn er rondleidingen beschikbaar?

Ja, er zijn rondleidingen beschikbaar die inzicht geven in de geschiedenis en de werking van de wijk. Sommige richten zich op de geschiedenis, terwijl andere ingaan op de realiteit van de seksindustrie in Nederland.

Hoe pakt de regering de problemen rond mensenhandel aan?

De Nederlandse overheid heeft strenge regels ingevoerd om mensenhandel tegen te gaan. Bordelen hebben een vergunning nodig om te mogen werken en er zijn regelmatig controles om de veiligheid van de werknemers te garanderen.

Wat is de toekomst van de Wallen?

De toekomst van De Wallen is een onderwerp van discussie geweest. Vanwege zorgen over de impact op het imago van de stad, mensenhandel en overbevolking is er gesproken over het verminderen van het aantal raambordelen of zelfs het verplaatsen van delen van de wijk naar elders.

Gaat het op de Wallen alleen om prostitutie?

Hoewel prostitutie een belangrijk aspect is, is het gebied ook rijk aan geschiedenis en cultuur. Er zijn verschillende etablissementen, waaronder bars, restaurants, winkels en historische bezienswaardigheden zoals de Oude Kerk.

Map of the canal district in Amsterdam

You will never be bored in the canal district of Amsterdam. The many shops, restaurants, hotels, attractions and museums ensure that both young and old are entertained. There are also many activities to undertake on or along the canals. Use the map below to explore the canal area. What are you going to do in Amsterdam?